Povestioare gastronomice 1

Auguste Escoffier
Auguste Escoffier

Gatitul propriu zis a aparut acum 300.000 de ani,in urma studiilor efectuate cu metoda care foloseste carbonul 14 .A fost atunci cand oamenii acelor timpuri au inceput sa foloseasca focul.
La inceputuri dezvoltarea culinara a fost legata direct de ,dezvoltarea individuala a tarilor sau regiunilor .Cand oameni din diferite zone sau regiuni se intalneau se producea un schimb de idei si obiceiuri.Unul dintre rezultatele acestor contacte a fost progresul si dezvoltarea gatitului si a formei de a procesa alimentele.Incepand de la cultura egipteana pana la asiri,babilonezi,evrei,persi,greci,romani,gali si mai tarziu franci ,acestia din urma cei carea au fost cei au pus bazele a ceea ce putem numi bucataria franceza de atunci.Bucataria franceza este piatra angulara pentru majoritatea istoricilor si inceputul modalitatilor moderne ale bucatariei in lumea occidentala.Munca depusa de francezul Taillevent ,a fost o activitate típica bucatarilor medievali.Preparatele erau ingramadite si carnea servita de o forma groteasca si mai apoi servita cu sosuri consistente fara un gust bine definit.Bucatarii italieni au inceput sa foloseasca bucati intregi de carne prin anii 1500,si acesti bucatari intr.-o forma foarte creativa au inceput sa combine fructe si vegetale si sa experimenteze produce de pastelerie.
Casatoria dintre Catalina de Medici si  Henri II de France , a facut ca bucatarii italieni sa ajunga in Franta si in acesta forma rafinamentul acestora sa fie baza schimbarii bucatariei franceze.
Pe la mijlocul anilor 1600 bucataria franceza incepe sa se indeparteze de banchetele greoaie si de folosirea fara sens a ingredientelor. Incepe sa se observe o preocupare pentru echilibriu si armonie in preparate.Fara a gresi se poate considera ca pana in acele momente ale dezvoltarii bucatariei aceasta era considerata ca fiind  doar o arta.In acele timpuri putine persoane aveau inclinatia spre stiinta pana la aparitia lui Antoine Careme,fondatorul bucatariei clasice franceze.Acesta a fost primul care a reasezat retetele fara cantitati specificate, intr.-o forma standardizata, si de asemenea a creionar primele meniuri.Chef si Maestrul Auguste Escoffier ,creeaza Scoala Franceza de Arte Culinare si standardizeaza retetele adaugandu-le cantitati exacte bazate pe cani si linguri(lingurite).El a fost cel care a dat forma meniului modern si a inceput sa faca din arta culinara si o stiinta.Escoffier spunea:”avem nevoie de bucatari mai instruiti..”.In realitate bucatarul un trebuie doar sa fie doar “un bucatar care doar gateste” cine inainte de toate un profesionist complet care este capabil sa elaboreze ,creeze si sa realizeze preparate pentru celalate persoane..
Secolul XX a adus cu sine schimbari dramatice en tot ceea ce insemna combustibili si echipamente disponibile pentru prepararea alimentelor.Conservarea alimentelor a schimbat modalitatea in care bucatarii lucreaza.Transportul si depozitele frigorifice ,impachetatul in vid,in gas inert,etc au avut un impact major en prepararea alimentelor asa cum de asemenea in o mai buna organizare si productie mai mare in bucatariile comerciale.

Va urma…

Lasă un răspuns