Uniforma in bucataria profesionista

Uniforme-Careme-im

Majoritatea bucatarilor profesionisti folosesc aproape toata ziua in timpul serviciului : “toque”,pantalon clasic numit “pied de poule”(checked pants in engleza) , o jaketa cu dubla inchidere,de asemenea un sort protector si in anumite cazuri o esarfa la gat numita “tour de cou” care original se folosea pentru a absorbi transpiratia in timpul lucrului in acele locuri unde bucatariile erau adevarate saune.
Jaketa este foarte importante pentru ca fost conceputa pentru a proteja corpul de caldura din bucatarie sau de o eventuala stropire cu un element foarte fierbinte.
Pantalonul de lucru comun este cunoscut ca fiind “sarea si piperul” pentru ca permitea “camuflarea” unor pete care apareau in timpul desfasurarii activitatiilor in bucatarie,dar pantalonul de gala este de culoare neagra.Pana si nasturii au rolul lor bine definit ,normal fiind ca materialul din care sunt confectionati sa fie din plastic sau panza dat fiind faptul ca intra in contact des cu diferite materiale ,echipamente ,etc.
“Toque” sau boneta de Chef ,este acel element care marcheaza diferenta si esta piesa cea mai recunoscuta a uniformei.
Cu mult timp in urma uniformele bucatarilor erau de culoare gri asta pana pe la mijlocul anilor 1800.

Marie-Antoine Careme a redesenat total uniforma de culoare alba,dat fiind faptul ca era mai in concordanta cu munca depusa si de asemenea reprezenta curatenia care trebuia sa fie in bucatarie.Tot el  a gandit ca bonetele trebuiau sa aibe diferite dimensiuni pentru a putea diferentia rangul bucatarilor ,si in acest fel Chefii foloseau bonetele mai inalte decat restul bucatarilor si se zicea ca numarul de falduri pe care boneta o avea representa numarul de forme in care acel Chef stia sa prepare un ou.
Pana in zilele noastre Chef-ul si bucatari folosesc acelasi tip de uniforma ca si acum 400 de ani in urma.
Astazi putem sa zicem  ca nu este obligatoriu,dar ca o lege nescrisa trebuie sa avem foarte clar in vedere ca imaginea despre sine  pe care fiecare o proiecteaza este cam ceea ce vom gasi in bucataria acestuia.

Lasă un răspuns